sokmotor 2024.03.21 - 3 p. olvasás

Túl szép, hogy igaz legyen? Ne dőlj be az átverésnek!

Talán már a csapból is az folyik, hogy az internet - többek között - az átverések melegágya. De mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ne dőljünk be ezeknek: ha túl szép egy hirdetés ahhoz, hogy igaz legyen, akkor jusson eszünkbe, hogy valószínűleg nem is igaz!

Mivel az interneten elég könnyű anonimnak maradni, így a csalók előszeretettel vadásznak a világhálón az áldozataikra. Egy motort túl olcsón hirdetnek? Baromi jók a paraméterei? Alig használták? Ráadásul külföldön él a tulajdonosa? Ennek ellenére magyar rendszáma és papírjai vannak a motornak? A tulaj segít a hazaszállíttatásban is? Túl könnyen tudsz alkudni az árból? Elég ha csak a felét utalod, a többi ráér?
Mindehhez csak annyit kér, hogy előre utaljunk szállítási díjat, előleget, vételárat? Ébresztő!

Ez így biztosan átverés. Te elutalod a pénzt, és várhatod, hogy nyeregbe pattanj...

Soha ne fizess úgy, hogy nem láttad élőben, nem érintetted meg a motort a saját kezeiddel, és nem próbáltad ki! Ha olyan baromi jó lenne minden paramétere a motornak, és az ajánlatnak, akkor nem csak neked tetszene. Mások is pályáznának rá, és vagy elvinnék az orrod előtt, vagy felvernék az árát az egymásra licitálók. Ez csak azért nem történik meg, mert mások óvatosabbak...

Ne legyél balek! A jólelkű angyalok nem motorkerékpárokat árulnak az interneten.

Kérd el a jármű adatait. Ellenőrizd le a Jármű Szolgáltatási Platformon: itt minden Magyarországon forgalomba helyezett jármű adatait átnézheted - és összehasonlíthatod azzal, amit az eladó állít. Az újabb motorok esetében azt is meg tudod nézni, hogy volt-e biztosítási káresemény az adott motoron.

Gyanakodj akkor is, ha a hirdetés szövege, vagy a Neked küldött email-ek szövege nem teljesen tökéletes nyelvezetű. A fordítóprogramokkal és a mesterséges intelligencia segítségével bármilyen nyelven tudnak írni a csalók - de azért nem teljesen tökéletesen. Lehet, hogy az eladó neve is ugyan magyarosan hangzik, de valahogy mégis furcsa lesz (pl. Cipőkészítő Mihály).

Ne értsd félre! Lehet, hogy valakinek gyorsan kell pénz, és ezért olcsón próbálja eladni a Te álmai motorját. Ez egy létező élethelyzet is lehet. De ilyenkor is ki lehet próbálni a járgányt, megismerheted az eladót, és eldöntheted, hogy megbízol-e benne. Nem kell átvétel előtt napokkal fizetned, egy tök ismeretlennek.

Szóval ne kapkodd el! Gondold át a vásárlásod minden lépését! Egy motor nem két fillér, még használtan sem. Ne dobd ki ezt a pénzt az ablakon, ne támogasd a csalókat!
REKLÁM
Kövess minket a Facebook oldalunkon is!
Feliratkozás hírlevélre