sokmotor 2024.04.02 - 3 p. olvasás

Első benyomások - Honda NX500, 2024

A Honda felújította 500-as sorozatú modelljeit, beleértve egy áttervezett modellt is, új (retro ihletésű) névvel. A CB500 Hornet és a CBR500R mellett megjelenik az új, 2024-es NX500 is, amely a CB500X-et váltja le.

Az NX500 név új, bár gyökerei visszanyúlnak a Honda NX650 Dominatorhoz, az egyhengeres, sport motorkerékpárhoz, amelyet 1988 és 2003 között gyártottak. Nem vagyok biztos benne, hogy ez az eredeti jelentés volt-e, de a Honda szerint az "NX" az "Új X-over"-t jelenti. Az új névvel együtt frissített felfüggesztés, könnyebb kerekek, tapadásszabályozás és természetesen új külső érkezik.

Az új burkolatok némi ihletet merítenek az új Transalpból, egy hasonló megjelenésű sziluett, elég ahhoz, hogy felmerüljön a kérdés, miért döntött a Honda az NX márkázás mellett, ahelyett, hogy a nagyobb kalandmotorhoz kötné?

Az ötcolos TFT kijelzőt közvetlenül a Transalp-tól örökölte, de új optikai takarást kapott a jobb láthatóság érdekében, gondolva a világosabb környezetre is. Az NX500 új megvilágítású kapcsolószerveket is kap a bal kormányrészen, valamint okostelefon-csatlakozást a Honda RoadSync alkalmazás segítségével.

Az új karosszérián kívül a legnyilvánvalóbb vizuális változás a kerekeknél történt. A korábbi 7 küllős kialakítást kiváltva az új 5 küllős dizájnnal a Honda képes volt csökkenteni az első kerék súlyát 0,8, és a hátsó kerékét 0,7 kilogrammal. Ez összesen másfél kilós csökkenést jelent az rugózatlan tömegben.
A hosszú rugóutas felfüggesztésnek és az új, könnyű kerekeknek köszönhetően a kátyús városi utakon és a földutakon is ugyanolyan kényelmesen vezethető.

A fékek ugyanazok, mint a CB500X-en: két első 296 mm-es tárcsafék, axiális elhelyezkedésű két dugattyús féknyereg, és egy 240 mm-es hátsó tárcsafék, egy dugattyús féknyereg.

A 471 köbcentiméteres kéthengeres motor változatlan maradt, csúcsteljesítménye 47 lóerő 8600 fordulaton. Az üzemanyagbefecskendezés beállításait frissítették a alacsony fordulatszámú gyorsulás és az általános teljesítményszállítás javítása érdekében. Az elődjéhez hasonlóan az NX500 hatsebességes átvitelt kínál. A csaknem 18 literes üzemanyag-tartály hosszabb távra is elegendő.

A 2024 Honda NX500 három színváltozatban érkezik: Grand Prix Red, Matt Gunpowder Black Metallic és Pearl Horizon White. A magyarországi ár is ismert már: 2.869.000 Ft-ról indul...
REKLÁM
Kövess minket a Facebook oldalunkon is!
Feliratkozás hírlevélre